Sült báránycomb
Hozzávalók:
1 báránycomb (kb. 1.4 kg)étolaj
olívaolaj
só, bors
rozmaring
kakukkfű
1 kg krumpli
3 nagy sonkahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 gránátalma
Elkészítés:
- A báránycombot megmosom, a hártyákat eltávolítom, letörlöm, majd besózom.
- Egy tepsibe kis étolajat teszek, 230 fokos sütőben felhevítem, a báránycombra kb. fél óra alatt kérget sütök.
- Ezután a bárányt egy rácsra teszem, a tepsibe rakom a karikára vágott krumplit, hagymát és fokhagymát, enyhén sózom, borsozom.
- A tetejére ültetem a báránycombot, de előtte még borsozom
- Mellédobom a kakukkfüvet és a rozmaringot, meglocsolom olívaolajjal, a krumplira pedig ráöntöm a bort.
- 180 fokos sütőben sütöm kb. 1 órát, akkor ellenőrzöm a maghőmérsékletet. A húshőmérőt oda szúrom be, ahol a legvastagabb a hús, de úgy, hogy csontot ne érjen. Ha véresen (rare) szeretnénk, akkor 54-60 fok a megfelelő, ha közepesen átsülten (medium), akkor 70 fok, a jól átsülten (well done), akkor pedig 76 fok maghőmérsékletig süssük.
- Ha még nem érte el a kellő hőfokot, akkor visszateszem és többször ellenőrzöm.
- Ha megsült, akkor kiveszem, rácsra teszem és állni hagyom kb. negyed órát. Ez főleg azért fontos, hogy ne folyjon ki a leve és így zaftosabb maradjon.
- Ezek után éles késsel szeletekre vágom és csonton hagyva tálalom a hagymás krumplival, friss rozmaring ággal és gránátalma magokkal díszítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése