Csirkemáj pástétom vörösboros fügével
Hozzávalók:
1/2 kg csirkemáj1 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 kávéskanál majoránna
1 kávéskanál mustár
15 dkg vaj
1 evőkanál konyak
1 dl vörösbor
1 csomag aszalt füge
1/2 bögre darabolt dió
Elkészítés:
- A csirkemájat egy kevés olívaolajon megsütöm, majd sózom, borsozom.
- Egy kis lábosban felolvasztom a vajat, beleteszem a kockára vágott vöröshagymát és fokhagymát.
- Hozzáadom a majoránnát, a mustárt, sót és borsot ízlés szerint.
- Végül összekeverem a májat a hagymás masszával és hozzáadom a konyakot.
- Mikor kezd kihűlni, aprítógépbe teszem és krémes állagúra dolgozom, majd a hűtőbe teszem.
- Közben a vörösbort felforralom, beledobom a negyedekre vágott fügét, majd leveszem a tűzről és állni hagyom, hadd igya be a nedűt.
- Amint a májas massza kellően lehűlt, egy zsugorfóliára kanalazom és henger alakúra formázom. Ismét a hűtőbe teszem.
- Amíg hűl, a diót megpirítom egy serpenyőben és utána apróra darabolom.
- Ismét előveszem a májast, kigöngyölöm a fóliából, a fólián egyenletesen elosztom a pirított, darabolt diót, majd beleforgatom a májast, hogy mindenhol ráragadjon. Ismét lehűtöm.
- Egy tálra salátaleveleket (most bébi spenótot) rakok, rászeletelem a májpástétomot, körberakom a lecsepegtetett vörösboros fügével, kicsit még megszórom aprított dióval és tálalom. Kenyérszeletkék és további saláta is adható hozzá.
Mutatós vendégváró falatként is, de hétköznapi májpástétomként is jól beválik. A vörösboros fügét ne hagyjátok ki, isteni hozzá. Ha valaki még szebb szeleteket szeretne, tegye mélyhűtőbe szeletelés előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése