Csokiszuflé, másnéven lávatorta
Hozzávalók:
vaj a formák kikenéséhez
2 tojás sárgája
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
10 dkg 70 %-os étcsoki
5 evőkanálnyi vaj
4 teáskanál holland kakaópor
3 evőkanál (lapos) liszt
1 csipet só
1 csipet vanília kivonat
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 220 fokra.
- A formákat alaposan kivajazom és egy mélyebb tálba vagy tepsibe rakom.
- A kakaóport és a lisztet egy kis tálkában összekeverem.
- A vajat és a csokoládét gőz fölött felolvasztom.
- A tojásfehérjét a csipet sóval keménnyé verem. Akkor jó, ha felfordítom az edényt, akkor is benne marad.
- A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverem, vagyis amíg fényes, krémes és világos színű nem lesz.
- Ezek után az olvadt csokis keveréket csurgatva és folyamatos kevergetés mellett a tojássárgás masszába keverem.
- Ezek után apránként hozzákeverem a lisztes-kakaós keveréket.
- Végül a tojásfehérjét óvatosan beleforgatom.
- Ezek után a formákba öntöm a masszát. A tetejüket elsimítom és leütögetem, hogy egyformán emelkedjen fel.
- A tepsit, benne a formákkal betolom a sütőbe, majd a tepsibe annyi forró vizet öntök, hogy kb. a formák feléig érjen.
- Kb. 10-15 percig sütöm, majd kiveszem és pár percig pihentetem.
- Egy késsel körbevágom a tésztát a formában, hogy könnyebben kijöjjön.
- Ezek után a kistányért a forma tetejére teszem, az egészet megfordítom és így szépen egyben marad, ahogy kijön a formából.
- A tetejét megszórom porcukorral és gyümölccsel: eperrel, ribizlivel, szederrel vagy málnával tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése