Szilvás mandulás torta
Hozzávalók:
28 cm-es tortaformához20 dkg liszt
20 dkg mandulaliszt
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj + a kenéshez
1 tasak sütőpor
4 tojás
70 dkg szilva
6-8 dkg étcsokoládé (70 %-os)
szeletelt mandula
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra melegítem.
- Közben a tortaformát kivajazom, majd sütőpapírral bélelem, a papírt is kivajazom, így majd könnyen kijön a formából és lejön a papírról is.
- Robotgéppel összekeverem a szoba hőmérsékletű vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojásokat.
- Egy másik edényben összekeverem a lisztet, a mandulalisztet és a sütőport.
- Hozzáadom a száraz keveréket a nedves keverékhez, robotgéppel homogénre keverem. Viszonylag sűrű massza lesz, de így jó.
- A szilvát megmosom, szárazra törlöm, kimagozom. 14 db felet félreteszek, ezek majd a tetejére kerülnek, a többit apró darabokra vágom.
- A csokoládét is apró darabkákra töröm.
- Egy kanállal a masszába keverem a szilvadarabokat és a csokidarabokat.
- A masszát a tortaformába kanalazom, a tetejét elsimítom.
- A félbevágott szilvákat vágással lefelé ízlésesen elrendezem a massza tetején, nagyon picit belenyomom.
- A szilvák közötti részt megszórom szeletelt mandulával.
Nagyjából 50-60 percig sütöm. Akkor jó, ha a tűpróba száraz, illetve a teteje kemény.
Lehűtve szeletelem. Finom, omlós a tésztája. Másnapra még jobban összeérnek az ízek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése