Egész csirke zöldségekkel fehérborban
Hozzávalók:
1 csirke2 szál újhagyma
2 közepes sárgarépa
5-6 burgonya
1 fej fokhagyma
1 csokor kakukkfű
1 csokor petrezselyem zöldje
feketebors
só
1 dl száraz fehérbor
olivaolaj
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 220 fokra.
- A csirkét megmosom, szárazra törlöm. Kívül-belül alaposan sózom, borsozom.
- A belsejébe rakok egy csomag kakukkfűt és egy csomag petrezselyem zöldjét. A fej fokhagymát keresztben kettévágom és héjastul szintén a csirke belsejébe teszem.
- A lábait összekötözöm, a szárnyait hátraforgatom, szépen formára igazítom, majd egy sütőtálba teszem.
- Az újhagymákat hosszában és keresztben is kettévágom, mellérakom.
- A sárgarépát szintén megpucolom, ízlés szerinti darabokra vágom. Én inkább nagyobb darabokban hagyom, mert így roppanós marad és nem fől szét.
- A krumplit megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ízlésesen elrendezem a csirke körül.
- Sózom, borsozom, kicsit meglocsolom olivaolajjal, dobok mellék még kakukkfüvet és rozmaringot is, majd hozzáöntöm a száraz fehérbort.
- Beteszem a sütőbe, ezután már nincs sok teendő vele, esetleg néha meglocsolom a levével. Nagyjából 1 óra alatt átsül. Húshőmérővel ellenőrizhető, amikor a legvastagabb combrésznél eléri a 70 fokot, akkor kész. Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése