Spárga krémleves
Hozzávalók:
1 csomag zöld spárga1 teáskanál Rapunzel húslevespor (tartósítószer mentes)
só, bors
2 dl tejszín
Spárga:
- A spárga kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású. A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A, B1, B2, C és E vitaminban, valamint folsavban gazdagok. Kifejezetten kevés benne a cukor, 100 grammban összesen 4 gramm szénhidrát van. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot. A nyomelemek közül ónt, sziliciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C vitamint és a karotin, mint a fehérben.
- Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porát fogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású.
- Nálunk két fajta spárga kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld viszont már a föld felett növekszik.
- Mindig lédús, roppanós spárgát érdemes venni, mert a kókadt egyedek már nem jók semmire.
Pucolás:
- A fehér spárgát feltétlenül meg kell hámozni, mert általában fásabb, mint a zöld. Először le kell vágni az alsó 2-3 cm-t, mert az biztosan fás. A pucolást a továbbiakban végezhetjük zöldséghámozóval vagy késsel is. Ha levest készítünk, nem kell kidobni a levágott részt, hanem érdemes egy kisebb lábasban megfőzni és a levét felhasználni, esetleg átpasszírozni.
- Én sokkal jobban szeretem a zöld spárgát, mert amellett, hogy tápanyag szempontjából is értékesebb, még kevésbé fás is. Ha vékonyabb spárgát kapunk, lehetséges, hogy csak az alsó 1-2 cm-t kell levágni és utána egyáltalán nem is kell pucolni.
- Másik pucolási mód, hogy jobb kezünkkel középen fogjuk meg a spárgát, bal kezünkkel pedig a végét és hajlítsuk meg. Ott fog eltörni, ahol már nem tartalmas fás rostot. Igaz ezzel a módszerrel elég sokat ki kell dobni. A fásabb részt a fent ismertetett módon meg lehet főzni levesnek és átpasszírozni.
Elkészítés:
- A spárgát a fentiek szerint megpucolom, nagyjából 4 részre vágom és fazékba teszem.
- Felöntöm vízzel, hozzáadom a húslevesport, sózom, borsozom. Nagyjából 10 perc alatt megfő.
- Ha megfőtt hozzáadom a tejszínt, azzal is átforralom.
- Végül összeturmixolom, de a fejeket meghagyom egészben, külön teszem.
- Tálaláskor a fejekkel díszítem. Lehet még pirított fenyőmagot vagy szeletelt mandulát is adni hozzá ízlés szerint.
- Nem vagyok híve a liszttel sűrítésnek, de ha nagyobb a család és kiadósabbra szeretnénk készíteni a spárga krémlevest, akkor ajánlom, hogy egy nagyobb méretű, apró kockákra vágott burgonyával főzzük együtt a spárgát, az majd besűríti.
Gyógyít, tisztít, karcsúsít és finom is. Szezonban együnk belőle annyit, amennyit csak lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése