Francia szilvás pite
A vékony, finom omlós tészta és lédús, zamatos, enyhén savanykás, ugyanakkor édes szilva csak úgy omlik szét a szájban, igazi ízbomba.
Kicsit pepecselős, de megéri, nemcsak az íze, hanem a látvány miatt is.
Hozzávalók:
27 cm átmérőjű piteformáhozA tésztához:
10 dkg sima búzaliszt (gluténmenteshez a búzaliszt helyett: 7 dkg quinoa liszt+3 dkg kölesliszt)10 dkg rizsliszt
1 csipet só
10 dkg hideg vaj
1 nagy tojás
5 vagy több evőkanál hűtő-hideg víz
A tetejére:
1,3 kg nagyobb szemű szilva5 dkg kristálycukor
1 vaniliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magja
3 dkg mandulaliszt vagy őrölt mandula
1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A liszteket, a csipet sót és a hideg vajat közepes sebességel mixerrel összekeverem, majd mikor már morzsalékossá válik, hozzáadom a tojást. Azzal is jól átkeverem. Végül kanalanként hozzáadom a hideg vizet. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Labdát formázok belőle, belisztezem, betakarom egy konyharuhával és mehet a hűtőbe pár órára, vagy akár éjszakára.
Miután jól lehűlt és eleget pihent, kinyújtom és beleterítem a pite formába úgy, hogy az oldalára is jusson. Alaposan megszurkálom villával, hogy ne púposodjon fel sütéskor. Majd ismét jön a minimum 1 órás pihenő a hűtőben.
Azalatt előkészítem a feltétet. A kristálycukrot, a vaníliát, az őrölt mandulát és a fahéjat összekeverem egy tálban. A szilvákat jól megmosom, alaposan letörölgetem, majd félbevágva kimagozom. Azt a szemet, amit a közepébe szánok, csak annyira vágom be, hogy ne essen szét. Majd a fél szemeket kb. a feléig bevágom.
Kiveszem a tésztát a hűtőből és a fahéjas keverék felét a tésztán egyenletesen elosztom, majd elkezdem vele kirakni a formát, ahogy a képen látszik. Kívülről haladok befelé és próbálom a sort és a magasságot is tartani. Így néz ki nyersen:
Miután szépen elrendeztem, a maradék fahéjas keveréket a tetejére szórom.
A tésztát a 225 fokra előmelegített sütőbe helyezem és kb. fél óra alatt kész. Akkor jó, ha már megpirult, de ne égjen meg.
Miután teljesen kihűlt, megszórom porcukorral és úgy tálalom.
Tipp:
Feltétlenül magbaváló szilvát vásároljunk, ellenőrizzük, hogy valóban az-e, mert a kereskedők simán rámondják bármire.
A szilva akkor jó a sütihez, ha nem is túl érett (mert akkor szottyos lesz) és nem is túl éretlen (mert akkor nem lesz ízletes és nem lehet kiszedni rendesen a magját)
Sárgabarackból is finom és szép, ugyanezzel a módszerrel kell elkészíteni.
Francia szilvás pite első osztályú csemege! Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla.
VálaszTörlésGyönyörű, emellett biztosan nagyon finom is :)
VálaszTörlés