2016. március 2., szerda

Csokis-kókuszos-karamellás-banános pite (glutén- és laktózmentes)

Csokis-kókuszos-karamellás-banános pite (glutén- és laktózmentes)


Hozzávalók sorrendben:

23 cm-es piteformához

Alap:

15 dkg gluténmentes csokis keksz
1 evőkanál kókuszreszelék
7 dkg laktózmentes vaj vagy kókuszzsír

Csokis réteg:

8,5 dkg 70 %-os étcsoki
11,5 dkg laktózmentes vaj vagy kókuszzsír
1/2 bögre kristálycukor
1 csipet vanília
2 tojás

Banánréteg:

2-4 db banán felkarikázva

Karamellás réteg:

1 bögre kristálycukor
2 dl kókusztejszín (cocomas)
2 evőkanál víz

Tetejére:

3 dl felverhető kókusztejszín (Soyatoo márka, Mammut bioboltban kapható)
1 marék kicsi étcsoki pasztilla (70 %-os)

Elkészítés:

Alap:

  1. A hozzávalókat aprítógépbe rakom és apróra vágatom. Nedves homok állagúnak kell lennie.
  2. A piteformába öntöm az egyveleget és kanál segítségével az aljába és az oldalára simítom jó erősen.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8 percig sütöm.
  4. Ezek után hagyom kihűlni.

Csokis réteg:

  1. A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztom.
  2. A tojás fehérjét különválasztom a sárgájától.
  3. A fehérjét habbá verem, félreteszem.
  4. A cukrot a vaníliával és a tojássárgájával alaposan kikeverem elektromos habverővel.
  5. Az olvasztott csokis egyveleget állandó kevergetés mellett belecsorgatom.
  6. Végül a tojáshabot óvatosan beleforgatom.
  7. Hagyom kihűlni, majd a sült keksz alapra öntöm.
  8. Berakom a hűtőbe dermedni.

Banánréteg:

  1. A banánokat felkarikázom és a csokis krém tetején elrendezem. Ízlés szerint lehet 2-4 banánt felhasználni.

Karamellás réteg:

  1. Egy kisebb lábasba öntöm a cukrot és az 2 evőkanál vizet. Közepes hőmérsékleten hagyom felolvadni, majd karamellizálódni. Ezt abból látni, hogy buborékozni kezd és lassan színesedik.
  2. Vigyázni kell, hogy ne égjen meg, nagyjából méz színű legyen.
  3. Ekkor hozzáöntöm a kókusztejszínt és addig főzöm vele, amíg besűrűsödik. Ez akár fél óráig is eltarthat. 
  4. Ezután hagyom kihűlni, majd a felét ráöntöm a banán rétegre, a másik felét pedig üvegbe teszem és a hűtőben tárolom felhasználásig. Jó fagyihoz öntetnek, vagy süteményekhez is. Akár egy hónapig is eláll.

Tetejére:

  1. A felverhető kókusztejszínt egy edénybe öntöm és elektromos habverővel habbá verem. Nem kell hozzá semmit rakni, mert már eleve édes. Elég hamar habosodik.
  2. Az egészet a pite tetejére halmozom, kanállal rusztikus formára alakítom.
  3. Végül a tetejét megszórom a csoki pasztillával.
  4. Megy a hűtőbe és minimum 2 órát állni hagyom, de hosszabban még jobb.
  5. Végül szeletelem, tortalapáttal könnyen ki lehet emelni a szeleteket. Nem baj, ha a karamell kicsit folyik.
Gazdag ízvilágú krémes csoda, egy igazi édes bűnbeesés.