2015. július 29., szerda

Cukkinis parmezános rizses csirke

Cukkinis parmezános rizses csirke

Hozzávalók:

1 bögre rizs (jázmin rizs)
1 evőkanál olíva olaj
1,5 bögre víz
1 nagy csirkemell filé kockázva
3-4 evőkanál olívaolaj
só, bors
1 közepes cukkini reszelve nagy lyukú reszelővel
1 bögre reszelt parmezán 

Elkészítés:

  1. Egy lábasba öntöm az olíva olajat és a bögre riszt. Folyamatosan kevergetve felhevítem amíg forró nem lesz.
  2. Felöntöm 1,5 bögre vízzel, sózom. Lefedem. Forrás után még 20 percig párolom fedő alatt.
  3. Amíg a rizs párolódik, a húst előkészítem, kockára vágom. Sózom, borsozom.
  4. Egy nagyobb serpenyőbe öntöm az olívát és rádobom a csirkemellet. Kb. 10 perc alatt átsütöm.
  5. Ekkor hozzáadom a reszelt cukkinit és 2-3 percig együtt sütöm.
  6. Amint elkészült a rizs, a serpenyőbe öntöm a cukkinis húshoz. Hozzáadok kb. 1/2 bögre reszelt parmezánt. Alaposan összekeverem.
  7. A tetejét megszórom a maradék reszelt parmezánnal.
A cukkinitől szaftos, a parmezántól pikáns lesz ez az egyszerű és gyorsan összedobható étel. Alkalmas megmaradt rizs felfrissítésére is.

2015. július 20., hétfő

Csokiszuflé, másnéven lávatorta



 Csokiszuflé, másnéven lávatorta

 

Hozzávalók:

vaj a formák kikenéséhez
2 tojás sárgája
2 egész tojás
3 evőkanál kristálycukor
10 dkg 70 %-os étcsoki
5 evőkanálnyi vaj
4 teáskanál holland kakaópor
3 evőkanál (lapos) liszt
1 csipet só
1 csipet vanília kivonat

Elkészítés:


  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra.
  2. A formákat alaposan kivajazom és egy mélyebb tálba vagy tepsibe rakom. 
  3. A kakaóport és a lisztet egy kis tálkában összekeverem.
  4. A vajat és a csokoládét gőz fölött felolvasztom.
  5. A tojásfehérjét a csipet sóval keménnyé verem. Akkor jó, ha felfordítom az edényt, akkor is benne marad.
  6. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával fehéredésig keverem, vagyis amíg fényes, krémes és világos színű nem lesz.
  7. Ezek után az olvadt csokis keveréket csurgatva és folyamatos kevergetés mellett a tojássárgás masszába keverem.
  8. Ezek után apránként hozzákeverem a lisztes-kakaós keveréket.
  9. Végül a tojásfehérjét óvatosan beleforgatom.
  10. Ezek után a formákba öntöm a masszát. A tetejüket elsimítom és leütögetem, hogy egyformán emelkedjen fel.
  11. A tepsit, benne a formákkal betolom a sütőbe, majd a tepsibe annyi forró vizet öntök, hogy kb. a formák feléig érjen.
  12. Kb. 10-15 percig sütöm, majd kiveszem és pár percig pihentetem.
  13. Egy késsel körbevágom a tésztát a formában, hogy könnyebben kijöjjön.
  14. Ezek után a kistányért a forma tetejére teszem, az egészet megfordítom és így szépen egyben marad, ahogy kijön a formából.
  15. A tetejét megszórom porcukorral és gyümölccsel: eperrel, ribizlivel, szederrel vagy málnával tálalom.

2015. július 18., szombat

Csirkemell tokaji aszús fekete szederrel

 Csirkemell tokaji aszús fekete szederrel

 

Hozzávalók:

1 csirkemell filé
só, bors
olaj
1 evőkanálnyi vaj

1 bögre fekete szeder
1 dl tokaji aszú
1 gerezd fokhagyma
1 kis lilahagyma
1 csipet őrölt kömény
1 csipet édes pirospaprika
1 csipet chili
só, bors 
1 teáskanál keményítő

Elkészítés: 

  1. A csirkemellet kettévágom, majd vastagságában is ketté szelem és enyhén kiklopfolom. 
  2. Sózom, borsozom és kevés olajon néhány perc alatt megsütöm. 
  3. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, rádobom az apróra vágott lilahagymát és a fokhagymát, majd megdinsztelem. 
  4. Hozzáadom a fűszereket és a fekete szedret, majd átforgatom.
  5. Hozzáöntöm a tokaji aszút. Pár percig párolom, amíg kicsit elforrja a levét. 
  6. Végül a keményítővel besűrítem, közben ügyelek rá, hogy ne törjem össze a szeder szemeket.
  7. A gyümölcsös mártást a csirkemell tetejére halmozom és semleges körettel, pl. rizzsel tálalom.
 A finom, pikáns, fűszeres mártás feldobja az amúgy unalmas csirkemellet.

2015. július 8., szerda

Sült aranydurbincs (dorada) új krumplival

Sült aranydurbincs (dorada) új krumplival

Hozzávalók:

fejenként 1 aranydurbincs (3 db 1 kg-ot tett ki)
60 dkg apró új burgonya
3 db datolya paradicsom
só, bors
3 db babérlevél
2 szál kakukkfű
2 szál rozmaring
3 szelet citrom (kezeletlen)
vaj
étolaj
petrezselyem zöldje

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tepsibe sütőpapírt rakok, vékonyan meglocsolom olajjal.
  2. A halakat lepikkelyezem, megmosom, szárazra törlöm.
  3. Kívül-belül sózom, borsozom.
  4. A belsejébe teszek 1-1 citromkarikát, 1-1 babérlevelet és kis darab vajat.
  5. Sorra rakom a tepsibe. A tetejére dobom a kakukkfüvet és egy kis vajat.
  6. Az új burgonyát átsúrolom, megmosom, leszárítom. A nagyobbakat kettőbe vagy négybe vágom. A hal köré rendezem. Sózom, borsozom, a rozmaring ágakat rádobom.
  7. A paradicsomokat megmosom, megtörlöm és a hal mellé dobom.
  8. Az egészet nagyon vékonyan meglocsolom étolajjal.
  9. Betolom a sütőbe és kb. 1/2 óra alatt készre sütöm.
  10. Petrezselyem zöldjével tálalom, esetleg lehet még citromkarikát is adni mellé.
Az aranydurbincs húsa hófehér, ízletes, nagyon kevés szálka van benne. 

2015. július 7., kedd

Csirkemell fűszeres meggy mártással

Csirkemell fűszeres meggy mártással


Hozzávalók:

1 csirkemell filé
só, bors
olaj
1 evőkanálnyi vaj

1 bögre magozott meggy
1/4 bögre vörösbor
1 gerezd fokhagyma
1 kis lilahagyma
1 csipet őrölt kömény
1 csipet édes pirospaprika
1 csipet chili
só, bors
1 evőkanál méz

Elkészítés: 

  1. A csirkemellet kettévágom, majd vastagságában is ketté szelem és enyhén kiklopfolom. 
  2. Sózom, borsozom és kevés olajon néhány perc alatt megsütöm. 
  3. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, rádobom az apróra vágott lilahagymát és a fokhagymát, majd megdinsztelem. 
  4. Hozzáadom a fűszereket és a magozott meggyet, majd átforgatom.
  5. Hozzáöntöm a vörösbort és a mézet is belerakom. Pár percig párolom, amíg kicsit elforrja a levét. 
  6. A csirkemell tetejére halmozom és semleges körettel, pl. rizzsel tálalom.
 A finom, pikáns, chutney jellegű mártás feldobja a natúr csirkemellet.


 

 

2015. július 5., vasárnap

Meggy fagylalt vagy sörbet

Meggy fagylalt vagy sörbet

 

Hozzávalók:

50 dkg magozott meggy
15 dkg cukor
2 dl víz

Elkészítés:

  1. A vízből és a cukorból szirupot főzök, azaz gyakorlatilag addig forralom, amíg a cukor feloldódik.
  2. Ezek után várok, amíg kihűl.
  3. A turmixgépbe öntöm a magozott meggyet, majd a kihűlt szirupot. Alaposan összeturmixolom.
  4. Ezek után fagyigépbe töltöm és fél óra múlva készen is van. Érdemes fagyigépet venni, 10 ezer Ft-ból meg lehet úszni.
  5. Ha nincs fagyigép, akkor mélyhűtőbe kell tenni és 1/2 óránként kézi mixerrel áttörni. Ezt a módszert nem próbáltam, de állítólag működik.
A sörbet vagy serbet típusú fagylalt vizes bázisú, kimondottan frissítő hatású.

2015. július 3., péntek

Csicsóka krémleves pirított csiperkével

Csicsóka krémleves pirított csiperkével

Hozzávalók:

1/2 kg csicsóka
2 db sárgarépa
3 db petrezselyem gyökér
1 evőkanál Rapunzel bio tartósítószer mentes erőleves por
só, bors
2 dl tejszín vagy cocomas
15 dkg barna csiperke gomba
1 evőkanálnyi vaj

Elkészítés:

  1. A gyökereket meghámozom, karikára ill. kockára vágom, egy fazékba rakom.
  2. Felöntöm vízzel, fűszerezem ízlés szerint.
  3. Amint megfőtt, hozzáadom a tejszín, épp csak összeforralom.
  4. Simára turmixolom.
  5. A gombát mosom, szeletelem.
  6. Egy serpenyőbe teszem a vajat, amint felhevült, rádobom a gombát, sózom, borsozom.
  7. Fedő alatt párolom kb. 10-15 percig, utána fedő nélkül lepirítom.
  8. A levest a pirított gombával tálalom.
A csicsóka nagyon egészséges zöldség, méltatlanul mellőzött manapság, illetve aránytalanul magas az ára ahhoz képest, hogy igénytelen növény. Most az Auchan-ban vásároltam, viszonylag kedvező áron.

2015. július 2., csütörtök

Gesztenyés-meggyes mini galette vagy kosárka leveles tésztából

Gesztenyés-meggyes mini galette vagy kosárka leveles tésztából

 Hozzávalók:

1 csomag mélyhűtött leveles tészta
1 csomag mélyhűtött gesztenyemassza
1 dl tejszín vagy kókusztejszín vagy rizstej
1 bögre magozott meggy (friss vagy fagyasztott vagy kompót)
1 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál fahéj
1 marék mini étcsoki pasztilla (opcionális)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítettem 220 fokra.
  2. A tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztottam, majd liszteztem és kinyújtottam.
  3. Az egyik esetben kerek formákra szaggattam, így lett belőle mini galette, a másik esetben 12 db kockára vágtam, amit a muffin formába raktam, hogy kis kosárkákat formáljon.
  4. A gesztenyemasszát kikevertem a folyadékkal (egyik esetben rízstejjel, a másik esetben főzőtejszínnel). A folyadékot apránként adtam hozzá, hogy megfelelő állagú legyen. Nagyjából puding állagú legyen.
  5. A gesztenyemasszát elosztottam a tésztán egyenlő arányban. A galette szélén hagytam helyet, hogy be tudjam hajtogatni a szélét. A muffin forma esetében ez adott volt.
  6. Egyik esetben szórtam rá néhány szem mini csoki pasztillát.
  7. A tetejére raktam 3-4 szem friss magozott meggyet, majd megszórtam a kristálycukorral elkevert fahéjjal.
  8. Nagyjából 20-25 perc alatt átsült. Akkor jó, ha piros a széle.
  9. Végül megszórtam porcukorral, csak a szépsége miatt.
Ennél egyszerűbb süti alig akad, a gesztenye és a meggy elég jól illik egymáshoz, nagyon ízlett nekünk és a barátoknak is, előnye még, hogy gyorsan elkészül.