2015. március 31., kedd

Sacher torta


Sacher torta

Hozzávalók:

 

Piskótához

  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 6 db nagy tojás
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 16 dkg kristálycukor
  • 12 dkg búzaliszt
  • 50 g mandulaliszt

Bevonóhoz

  • 12 dkg csoki
  • 6 dkg vaj
  • 3-4 csepp étolaj

Töltelékhez

  • 20  dkg házi sárgabarack lekvár

 

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 170 C-ra, és egy 23 cm átmérőjű tortakarika alját kibélelem szilikonos sütőpapírral. 
  2.  A piskótához való csokoládét vízgőzre teszem olvadni.
  3.  A vajat egy tálba teszem és a porcukorral alaposan kihabosítom.
  4.  A tojások sárgáját elválasztom a fehérjétől. Fontos, hogy nagyméretű tojást használjunk, mert annak több a fehérje. Ha csak közepes tojásunk van, akkor plusz két tojásfehérjét adjunk hozzá.
  5.  Ha már elég habos a vaj, egyenként hozzáadom a tojássárgákat és azzal is habosra verem.
  6.  Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verem a kristálycukorral együtt. Egyik leglényegesebb ennél a tortánál, hogy a hab kemény legyen.
  7.  A tojássárgás vajas masszához folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom az olvasztott csokoládét. Alaposan elkeverem.
  8.  Most a csokoládés keverékhez lassú mozdulatokkal hozzákeverem a tojásfehérjehabot, majd kis adagokban a lisztet, szeletelt mandulát. A masszát teljesen homogénre kell keverni, de ügyeljünk, hogy ne keverjük túl, ne törjön meg a fehérje!
  9. Ha elkészült a massza, beleöntöm a tortaformába. A masszát kissé homorúra kell elrendezni habkártya segítségével, akkor nem lesz púpos a teteje!
  10. Előmelegített sütőben, 170 C-on kb. 30 percig sütöm, utána 160 fokon további 30 perc alatt készre sütöm. A sütő ajtaját az első 50 percben nem szabad kinyitni! A piskóta kisültét tűpróbával ellenőrzöm kb. az 50. percben.
  11.  A piskóta tetejét simára vágom, ha szükséges, majd  vízszintesen félbevágom. 
  12. A baracklekvárt felforrósítom és simára keverem egy edényben.
  13. Az torta alsó felére kenem a forró baracklekvár felét, majd ráteszem a piskóta tetejét.
  14.  Ezek után a torta tetejét is átkenem a maradék forró baracklekvárral, végül a tortát a hűtőbe teszem, legalább egy órára.
  15. A bevonóhoz egy kis edényben vízfürdőben felolvasztom a vajat. 
  16. Ezek után hozzáadom a csokoládét és sűrű kevergetés mellett azt is felolvasztom.
  17. Ezek után leveszem a tűzről és belekeverem a 3-4 csepp étolajat, ettől lesz szép fényes.
  18. Ezek után bevonom a tortát a csokis bevonóval, majd egy órára hűtőbe teszem dermedni. Kihűlés után is szép fényes marad.
  19. Ha kihűlt a torta, forróvizes késsel szeletelhető. 
Elképesztően finom lett, bátran merem ajánlani. A habosra vert tojásfehérjétől emelkedik meg, nem kell bele sütőpor.


2015. március 30., hétfő

Spenót krémleves

Spenót krémleves

 Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott spenót
1 nagy burgonya
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj 
1 evőkanál Rapunzel erőleves por (bio, tartósítószer mentes)
1 csipet oregánó
1 csipet kakukkfű
1 csipet rozmaring
1 csipet bazsalikom
só, bors
2 dl tejszín
parmezán sajt forgács

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát megdinsztelem egy kis olívaolajon.
  2. Hozzáadom a vékonyra szeletelt burgonyát és a fűszereket.
  3. Belenyomom a fokhagymát.
  4. Kb. negyed óra alatt puhára főzöm.
  5. Ezek után hozzáadom a spenótot.
  6. Újabb 10 perc elteltével belekerülhet a tejszín is.
  7. Majd miután felforrt, leturmixolom.
  8. Parmezán sajt forgácsokkal tálalom.


2015. március 29., vasárnap

Csirkemájjal és aszalt szilvával töltött csirkemell

Csirkemájjal és aszalt szilvával töltött csirkemell

 Hozzávalók:

2 csirkemell filé
20 dkg csirkemáj
1 csomag aszalt szilva
1 csomag szeletelt bacon
só, bors
majoránna
étolaj

Elkészítés:

  1. A csirkemell filéket megmosom, szárazra törlöm, majd kettévágom, így 4 db húst kapok.
  2. A bal tenyeremmel lefedem a melldarabot, majd egy éles késsel kettészelem, de úgy, hogy egyben maradjon. 
  3. Az így kapott húst kettéhajtom, majd kiklopfolom. Így szép nagy hússzeletem lesz.
  4. A műveletet megismétlem a másik 3 darab mellel is.
  5. A hússzeleteket kiterítem, sózom, borsozom mindkét oldalukat.
  6. Amit belső oldalnak szánok, arra majoránnát is szórok.
  7. A csirkemájat megmosom, csíkokra vágom, majd a kiterített mell hosszú végét kirakom a májdarabokkal.
  8. Ezek után még aszalt szilvákat is sorozok rá.
  9. Minél szorosabban feltekerem a húst, szép kövér roládot kapok. A végeit megtűzöm fogpiszkálóval.
  10. Végül a roládokat körbetekerem szeletelt bacon-nal.
  11. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntök, felforrósítom, majd beleteszem a roládokat.
  12. Átpirítom minden oldalukat, majd lefedem a serpenyőt és kb. 20 perc alatt készre sütöm. Nem szabad túlsütni, mert akkor a máj megkeményedik.
  13. Szeletelve tálalom, most gránátalma maggal megszórt balzsamecetes madársalátával.

2015. március 27., péntek

Gombás sajtos maccheroni

Gombás sajtos maccheroni

 Hozzávalók:

1/2 kg maccheroni száraztészta
35-40 dkg barna csiperke gomba
olívaolaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy paradicsom
1 piros kápia paprika
1 csipet chili
1 csipet oregánó
1 teáskanál levespor
só, bors
5 dkg parmezán sajt
5 dkg sárga cheddar sajt
1 csokor petrezselyem zöldje

Elkészítés:

  1. Felteszek egy fazékban vizet a tésztához. Közben bekapcsolom a sütőt is 200 fokra.
  2. Amíg felforr a víz, elkészítem a ragut.
  3. Egy serpenyőbe olívaolajat teszek, ehhez adom az apróra vágott vöröshagymát, majd megdinsztelem.
  4. Hozzáadom a megmosott és szeletekre vágott gombát. A barna csiperke ízletesebb, így ha lehet, azt választom.
  5. Sózom, borsozom, hozzáadom a többi fűszert is, valamint az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát is.
  6. Fedő alatt puhára párolom.
  7. Közben kifőzöm a tésztát, majd egy jénaiba szedem ki, majd sózom, borsozom, alaposan meglocsolom olívaolajjal.
  8. A tészta levéből adok egy keveset a ragumhoz, majd az egészet a tésztára öntöm, alaposan összekeverem.
  9. A sajtokat lereszelem, harmadát belekeverem a tésztába, hogy jó zaftos legyen, második harmadát a tészta tetején oszlatom el, majd betolom a sütőbe.
  10. Szép pirosra sütöm, kb. 15-20 perc alatt.
  11. Tálaláskor meghintem friss petrezselyem zöldjével és még sajttal.

2015. március 24., kedd

Ausztrál fogas (barramundi) zöldfűszer kéregben

Ausztrál fogas (barramundi) zöldfűszer kéregben

Hozzávalók:

1 ausztrál fogas fejenként
étolaj
5 dkg puha vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 marék petrezselyem zöldje
1 ágacska rozmaring
1 ágacska kakukkfű
2 levél zsálya
2 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés:

  1. A halakat lepikkelyezem, megmosom, szárazra törlöm.
  2. Kívül-belül besózom, borsozom.
  3. A zöldfűszereket és a fokhagymát apróra vágom, majd összekeverem a vajjal és a zsemlemorzsával.
  4. A hal ehető részeire kívülről rákenem a zöldfűszeres masszát.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm úgy, hogy a tepsi aljába sütőpapírt teszek, amit vékonyan bekenek olajjal, a tetejére pedig lazán alufóliát teszek.
  6. 20 perc után leveszem a fóliát, a hőfokot 220 fokra emelem és kb. 10 perc alatt megpirítom a tetejét.
Finom, hófehér húsú hal, kevés szálkával. A fűszerkéregtől pikáns íze lett. Most sült krumplival, madársalátával és citrommal tálaltam.



2015. március 23., hétfő

Spenótos zöldborsó krémleves

Spenótos zöldborsó krémleves



Hozzávalók:

1/2 kg fagyasztott zöldborsó
25 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
2 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 evőkanál Rapunzel levespor
2 dl tejszín

    Elkészítés:

    1. Egy fazékba teszek 2 evőkanál olívaolajat, majd az olajon megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát.
    2. Hozzáadom a zöldborsót, a fokhagymát, sót, borsot, levesport és annyi vizet, hogy ellepje. A Rapunzel levesporokban nincs tartósítószer, ezért ajánlom
    3. Amint megfőtt, hozzáadom a spenótot és kb. 10 percig még főzöm. Adok még hozzá vizet ízlés szerint.
    4. Ezek után összeturmixolom.
    5. A tetejét díszítem tejszínnel, de ha valaki nem akar ezzel időt tölteni, bele is lehet keverni a tejszínt.
    6. A díszítés módja: egy nylon habzsákba öntöm a tejszínt. A habzsák végét kivágom, hogy egészen kicsi lyuk legyen rajta. A leves tetejét sávozom vízszintesen és függőlegesen is. Majd egy hurkapálcikával minden keletkező négyzetet körkörösen rajzolom, így keletkezik a képen látható minta, ami nagyon látványos.
    Rövid idő alatt elkészül ez a nagyon finom, friss tavaszi ízű krémleves, ami tele van hasznos vitaminnal és ásványi anyagokkal is.

    2015. március 22., vasárnap

    Fekete-fehér csokis mascarponés torta

    Fekete-fehér csokis mascarponés torta

    Hozzávalók:

    alaphoz:

    3 tojás 
    1/2 bögre cukor vagy eritrit
    1/2 bögre liszt
    1 evőkanál holland kakaópor
    1/4 teáskanál sütőpor
    1 csipet só
    5 dkg puha vaj

    krémhez:

    10 dkg fehér csoki
    10 dkg 70 %-os étcsoki
    2/3 bögre cukor vagy eritrit
    3 tojássárgája
    50 dkg mascarpone

    oldalára:

    1/2 bögre szeletelt pirított mandula

    Elkészítés:

    1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
    2. A vajat habosra keverem a cukorral vagy eritrittel.
    3. A tojás fehérjét kemény habbá verem.
    4. A sárgáját belekeverem a vajas cukorba és szinte fehéredésig keverem.
    5. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverem egy tálban, majd apránként a fenti masszához keverem.
    6. Végül a felvert tojásfehérjét óvatosan aláforgatom.
    7. Sütőpapírral kibélelem egy 23 cm-es tortaforma alját, a masszát beleöntöm és 15-20 perc alatt készre sütöm.
    8. Ha megsült, megvárom, míg teljesen kihűl.
    9. Közben megpirítom a mandulát.
    10. A krémhez a tojássárgákat a cukorral vízgőz felett kézi habverővel felverem, amíg szalagosan folyós lesz,
    11. A csokoládékat külön-külön tálkában vízgőz felett felolvasztom.
    12. A mascarpone feléhez keverem a fehér csokoládét és a tojásos massza felét.
    13. A mascarpone másik feléhez keverem az étcsokoládét és a tojásos massza másik felét.
    14. A krémeket hagyom kihűlni, a hűtőbe teszem dermedni.
    15. Nagyjából 1 óra elteltével a tortatészta tetejére öntöm a fehér csokis krémet.
    16. Ezek után óvatosan ráöntöm a fekete csokis krémet.
    17. Majd egy hurkapálcika vagy villa segítségével körkörös mozdulatokat végzek, ezáltal összekeveredik a fehér és a fekete csoki és márványos mintázatot ad.
    18. Néhány órára hűtőbe teszem, majd leveszem róla a tortaforma oldalát.
    19. Ezek után a torta oldalára nyomkodom a pirított mandulát.
    Nagyon ízletes és mutatós torta.